Hoedown Schedule

Updated March 21, 2017.  Schedule subject to change.

The schedule shown below is an initial draft.  Specific workshops, instructors, time slots, and dance levels are all subject to change (especially during the first week of March!).

 

Click to go directly to the schedule for that day

 

Click here for the entire detailed schedule.
“Yellow Brick Road” workshops are suitable for dancers building basic skills in that dance style.
Click on the workshop, instructor, or event to get more detailed information about that part of the hoedown weekend.
A key to th
workshop levels and a hotel map are at the bottom of the page.

 

 
THURSDAY
Renaissance Hotel
(South Room)
Other Locations
Hospitality Suite
4:00 pm

6:00 pm
   
6:00 pm

7:30 pm
Lobby Bar (1st Floor)
 
7:00 pm

12:00 Am
Line Dance Explosion, 7:00–8:00 pm
($10 if not hoedown registrant,
$8 for RCDA members)
 
 
11:00 pm-1:00 am

1:00 am END
 

 

 
FRIDAY
Madison A
Madison B
Madison C
South Room
(3rd Floor)
Hospitality Suite
8:00 am

10:00 am
8:00–10:00 am
10:45 AM
Madison Ballroom Foyer
 
11:45 am

12:45 am
Dance Floor Setup
 
15 minute break
 
1:00 PM

2:00 pm
 
15 minute break
2:15 PM

3:15 pm
15 minute break
3:30 PM

4:30 pm
Various
30 minute break
5:00 PM

7:00 PM
Setup for Evening Dance
5:00–7:00 pm
7:00 PM

8:00 PM
DJ: None
 
8:00 PM

11:00 PM
11:00 PM

1:00 AM
12:00 am-2:00 am

2:00 AM

 

 
SATURDAY
Madison A
Madison B + C
South Room
(3rd Floor)
Hospitality Suite
8:00 am
Madison Ballroom Foyer
8:00–10:00 am
9:00 am

10:00 am
15 minute break
10:15 am

11:15 am
15 minute break
11:30 am

12:30 pm
12:30 pm

1:30 pm
Lunch Break
1:30 PM

2:30 pm
 
15 minute break
2:45 PM

3:45 pm
15 minute break
4:00 PM

5:00 pm
5:00 PM

7:00 PM
Setup for Evening Dance
5:15-6:45 pm
7:00 PM

8:00 PM
DJ: None
 
8:00 PM

12:00 AM
12:00 AM

1:00 AM

2:00 AM
12:00 am-2:00 am

 

 
SUNDAY
Madison A
Madison B + C
Hospitality Suite
8:00 am
8:00–9:30 am
Morning
Brunch (on your own)
 
10:45 am
Madison Ballroom Foyer
11:00 AM

12:00 pm
 
15 minute break
12:15 PM

1:15 pm
15 minute break
1:30 PM

2:30 pm
15 minute break
2:45 PM

5:00 pM
5:00 PM

7:00 pM
Hoedown Teardown

 

 
Key for Dance Levels
Couples Dances
Line Dances
Intro: These workshops are for people who have very little or no experience with this dance style.
Beginner: These are easier, shorter dances, great for people with little line dance experience but fun for dancers of all levels.
Examples: Tease, The Outlaw, Something In The Water
Basic: Dancers at this level are learning/mastering the basic steps of the dance and the set of standard moves which higher level dancing requires.  In addition to basic dance steps, we cover basic concepts such as Rhythm, Frame, Connection, and Lead/Follow.
Beginner-Plus: These dances are a little longer or more complex, including more turns and simple syncopations.
Examples: Dizzy, Tush Push, Hello Stranger
Intermediate: Most people who do a dance regularly are in this broad category.  You will learn more dance technique and fancier moves, but everything will be suitable for regular social dancing.
Intermediate: These dances often have many direction changes, faster music, different syncopation rhythms, and maybe even a tag or a restart.
Examples: Georgia Winder, I Wanna, Somewhere With You
Advanced: Here is where we get into subtler dance techniques, complex dance moves, rhythm changes, and so on.  Some content from these workshops may not be usable in all social dance settings.
Intermediate-Plus: These are the most complex dances that are suitable for large groups of line dancers.  Everything from Intermediate and more.
Examples: Chill Factor, Bang Bang

 

 Floor Plan

Got Questions?  E-mail info@emeraldcityhoedown.com