Hoedown Schedule

Updated May 15, 2013.  Schedule subject to change.

 

Click to go directly to the schedule for that day

For the 2013 Emerald City Hoedown, we will have four full tracks of workshops on Friday in ballrooms on two floors of the hotel — Country Couples, Swing, Line Dance, and Taste & Technique.  Saturday will see three tracks of workshops in the ballroom on one floor — Country Couples, Swing, Line Dance — while the dance competition and practices occur in the other ballroom.  And since we encourage you to stay for all day Sunday, including the evening dance, there will be two tracks of workshops on Sunday afternoon, a mix of County Couples, Swing, and Line Dance.  As you can see, you will definitely want to stay through to Monday if you can!

We are also bringing back Forums, workshops/classes/discussions other than “learn to dance” workshops — how to turn your club into a non-profit, dance music theory for DJs, teaching skills, basic boot care, and so on.  A few of these will have dance content and will have a small floor in the room.  There will be tracks of Forums on both Friday and Saturday.

Workshop rooms will be open between workshops for practice, split between the previous workshop and warm-up for the next one.  Hoedown staff will not always be present.  Workshops may end up changing rooms.  Check back regularly to see the most current information, and especially at the event itself.

 

Click on the workshop, forum, or event name to get more detailed information about that part of the hoedown weekend.
Click here for the entire detailed schedule.
An key to the workshop levels and a hotel map are at the bottom of the page.
“Yellow Brick Road” workshops are suitable for dancers building basic skills in that dance style.

 

 
THURSDAY
Hotel (Hospitality Suite)
Bus Service
Restaurant
On The Town
Century Ballroom
East
Century Ballroom
West
8:00 AM
     
Other Tourist Activities
(On Your Own)
9:00 AM
10:00 AM
11:00 AM
12:00 PM
1:00 PM
2:00 PM
3:00 PM
4:00 PM
5:00 PM
6:00 PM
6:00–8:30 pm
7:00 Pm
8:00 Pm
   
9:00 PM
 
9:00 pm-1:00 am
9:00 pm-1:00 am
10:00 Pm
11:00 Pm
12:00 am
1:00 am

 

 
FRIDAY
Lions
(Madison A)
Tigers
(Madison BC)
Bears
(Courtyard A)
Oh My
(Courtyard BC)
Visions
Hospitality
or Seneca
7:00 am
       
Hospitality Suite
8:00 am

9:00 AM
15 minute break
 
9:15 am

10:15 am
15 minute break
 
10:30 am

11:30 am
15 minute break
 
11:45 am

12:45 pm
 
12:00–2:00 pm
Hospitality Suite
12:00–1:00 pm
15 minute break
1:00 PM

2:00 pm
Seneca (4th floor)
 
15 minute break
2:00–4:30 pm
 
2:15 PM

3:15 pm
Seneca (4th floor)
15 minute break
 
3:30 PM

4:30 pm
Seneca (4th floor)
   
5:00 PM

6:00 PM
Hospitality Suite
5:00–6:00 pm
5:30–7:00 pm
6:00 PM

7:00 PM
 
7:00 PM

8:00 PM
   
8:00 PM
9:00 PM

11:00 pM
11:00 PM

1:00 AM
1:00 AM
 
Hospitality Suite

 

 
SATURDAY
Lions
(Madison A)
Tigers
(Madison B)
Bears
(Madison C)
Oh My
(Courtyard)
Visions
Hospitality & On The Town
7:00 am
     
Registration Begins @ 7:30 am
8:00 am

9:00 AM
Couples
8:00-8:20 am
Line
8:20-8:40 am
Teams
8:40-9:00 am
 
15 minute break
   
9:15 am

10:15 am
15 minute break
   
10:30 am

11:30 am
15 minute break
   
11:45 am

12:45 pm
  Competitors Meeting
12:00-1:00 pm
12:00–1:00 pm
12:30-1:00 pm
15 minute break
 
1:00 PM

2:00 pm
1:00–5:00 pm
 
Cancelled
 
15 minute break
 
2:15 PM

3:15 pm
15 minute break
 
3:30 PM

4:30 pm
 
     
5:00 PM

7:00 PM
Closed for Private Function
5:00–6:30 pm
 
7:00 PM

8:00 PM
Closed for Private Function  
8:00 PM

9:00 PM
 
9:00 PM

11:00 pm
 
11:00 PM

1:00 am
1:00 AM

 

 
SUNDAY
Lions
(Madison A/B)
Tigers
(Madison C)
Oh My
(Courtyard)
Visions
Hospitality
On The Town
8:00 am
   
8:45 am

9:45 am
10:00 am

1:00 pm
 
1:30 PM

2:30 pm
1:30–5:00 pm
15 minute break
2:45 PM

3:45 pm
15 minute break
4:00 pm

5:00 pm
5:00 pm

7:00 pm
 
7:00 PM

11:00 pm
11:00 PM
 

 

 
BEYOND
THE
HOEDOWN
Hospitality On The Town Cuff Complex
MONDAY
 
8:00 am

10:00 am
 
All Day
   
WEDNESDAY
7:30 pm

10:30 pm
Lesson @ 7: 45 pm
FRIDAY
7:00 pm

11:00 pm
Lesson @ 7: 15 pm

 

 
Key for Dance Levels
Couples Dances
Line Dances
(True) Beginner: These workshops are for people who have very little or no dance experience.  In addition to basic dance steps, we will cover basic concepts such as Rhythm, Frame, Connection, and Lead/Follow.
Beginner: These are easier, shorter dances, great for people with little line dance experience but fun for dancers of all levels.
Examples: Tease, Country As Can Be, Something In The Water
Basic: Dancers at this level are learning/mastering the basic steps of the dance and the set of standard moves which higher level dancing requires.  Most workshops outside our Rain Country core dances are this level.
Beginner-Plus: These dances are a little longer and more complex, including more turns and simple syncopations.
Examples: Dizzy, Tush Push, Wonderland Waltz
Intermediate: Most people who do a dance regularly are in this broad category.  You will learn more dance technique and fancier moves, but everything will be suitable for regular social dancing.
Intermediate: These dances often have many direction changes, faster music, different syncopation rhythms, and maybe even a tag or a restart.
Examples: Georgia Winder, Make U Sweat, Multiply
Advanced: Here is where we get into subtler dance techniques, complex dance moves, rhythm changes, and so on.  Some content from these workshops may not be usable in all social dance settings.
Intermediate-Plus: These are the most complex dances that are suitable for large groups of line dancers.  Everything from Intermediate and more.
Examples: Chill Factor, Show Me Wot U Got

 

 Floor Plan

Got Questions?  E-mail hoedown@raincountrydance.org